Stefan's weblog - Draadloze muziek met de iPhone en de Jabra Halo stereo headset

Geplaatst: 17-09-2009

Onlangs bracht Apple een flinke software-update uit voor de iPhone, in de vorm van iPhone OS 3.0. Met deze update worden er diverse interessante functies toegevoegd, en ik wil het graag even hebben over het Bluetooth A2DP-profiel. A2DP staat voor "Advanced Audio Distribution Protocol", een moeilijk woord voor draadloos stereo geluid!

In het verleden heb ik al wat ervaring opgedaan met de Motorola HT-820 headset en de HTC TyTN telefoon. Kort samengevat werkte dit aardig, maar lang niet fantastisch. De TyTN blijft een toestel met relatief weinig opslagruimte, zelfs als deze is uitgerust met een 1GB Micro-SD kaartje. Verder is Windows Mobile lang niet het ultieme platform om muziek mee af te spelen. Het werkt dus, maar de hoeveelheid muziek is beperkt en de bediening van het toestel bleef altijd een 'gedoe'.

Sinds ik was overgeschakeld op de iPhone had ik zowel de TyTN als de Motorola headset niet meer gebruikt. Door de enorme hoeveelheid muziek die op de iPhone past en het gebruiksgemak nam ik de besnoerde oordopjes graag voor lief. Maar nu, met de nieuwe software, is de iPhone klaar voor draadloos muziekluisteren. Tijd om dat dus eens te proberen! Na een eerste poging met de oude Motorola kwam ik erachter dat deze blijkbaar ergens een los contact heeft en enkel nog mono-geluid wil weergeven. Jammer...

Eerste indruk

Na wat zoeken en lezen in forums etc kwam ik de Jabra Halo headset tegen. Deze is in Nederland alleen nog te verkrijgen bij PDAShop (oftewel CoolBlue), op de vrijdag besteld dus zaterdag in huis. Ik moest dat weekend nogal wat reizen, dus dat kwam goed uit. Eerst even netjes een paar uren laden zoals de handleiding voorschrijft, en aan de slag ermee. Pairen is een eitje, en binnen een minuut luister ik draadloos naar muziek.

Het geluid klinkt goed, echt goed! Nu ben ik geen enorme audiofiel, en mij gaat het er gewoon om dat de muziek die ik graag luister goed klinkt. En dat is zo bij dit toestel. De bassen klinken goed, en ik bespeur geen verlies van dynamiek. Met verlies van dynamiek bedoel ik het afzwakken van harde klanken en het opschroeven van zachte klanken, om zo een min or meer continu geluidsniveau te handhaven. Deze combo heeft hier gelukkig geen last van. In vergelijking met de Motorola die het aan een kant nog steeds doet wint de Jabra qua kwaliteit.

Volume

Zodra de muziek via bluetooth gaat kan je het volume van de muziek niet meer aanpassen op de iPhone, maar alleen nog op de headset zelf. Een nadeel is wel dat je het volume niet heel erg laag kan draaien, waardoor het minimale geluidsniveau naar mijn smaak soms iets te hard is. De meeste mensen zullen hier vermoedelijk echter geen last van hebben. Aan de andere kant gaat het volume van de headset redelijk hoog, maar niet zo extreem dat het pijnlijk wordt aan de oren. Bij sommige audioboeken kon het volume nauwelijks hard genoeg, en niet hard genoeg bij veel omgevingsgeluid (trein met ramen open, bijvoorbeeld).

Bediening

De bediening van de headset bestaat uit een knop en een tip-gedeelte. Muziek starten en stoppen en de telefoon opnemen gaat via de knop. Het volume regel je door naast deze knop je vinger omhoog of omlaag te bewegen. Door op het bovenste tip-gevoelige deel te dubbeltappen zou je een nummer vooruit moeten gaan, en onderop dubbeltappen een nummer terug. Dit werkt echter niet. Het lijkt erop dat het Bluetooth AVRCP-profiel niet (volledig) ondersteund wordt door de iPhone. Hopelijk mogen we dit nog eens tegemoetzien met een software update. Gelukkig werkt de knop voor starten en pauzeren wel.

A2DP en Stabiliteit

Een (helaas) welbekend probleem van A2DP is dat het geluid nog wel eens kan haperen. De iPhone heeft hier ook last van, maar het is goed te bestrijden. Als je tijdens het luisteren allerlei processor-intensieve applicaties gaat gebruiken, dan wordt het de telefoon soms teveel en hapert de muziek. Houd je het echter bij eenvoudige zaken zoals twitteren, treintijden opzoeken, een beetje mailen etc, dan merk je er niet veel van. Op de iPhone 3GS zal het probleem nog kleiner zijn. Doe je behalve muziekluisteren niets, dan zou je er helemaal niet door geplaagd moeten worden. Daarop is een uitzondering: wanneer je de schermblokkering aanzet (of wacht tot die vanzelf aangaat), kan het geluid gaan haperen als WiFi is ingeschakeld. De oplossing is wat cru maar eenvoudig, want met de WiFi uitgeschakeld (in de instellingen is dit zo gebeurd) verdwijnt dit probleem als sneeuw voor de zon. Het lijkt erop dat de iPhone dezelfde chip gebruikt voor zowel Bluetooth en WiFi, of dat er storing optreedt omdat beide signalen over 2.4GHz gaan.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de headset spreekt mij persoonlijk erg aan. De headset is vrij dun, dus je loopt niet rond alsof je een DJ probeert te imiteren. Het is gewoon een mooi strak ontwerp. Je kan de headset inklappen en uitklappen. Bij het inklappen schakelt hij uit, en bij het uitklappen schakelt deze vanzelf weer in. Ingeklapt kan je 'm in een (bijgeleverd) zakje stoppen om te vervoeren. Hoewel het in- en uitklappen best handig is en goed werkt, komt het de stevigheid niet ten goede. Wanneer de headset uitgeklapt is heeft deze de neiging vanzelf weer in te klappen als je hem even verplaatst ofzo. Omdat het inklappen naar binnen gaat heb je hier geen last van tijdens het dragen, dus in de praktijk is het eigenlijk nooit een probleem. Een klein verbeterpunt voor Jabra zou wat mij betreft echter een wat steviger mechanisme zijn voor in- en uitklappen.

Batterij

De geadverteerde acht uur speeltijd op een batterijlading lijkt me vrij realistisch. Ik heb zelfs het gevoel dat ik die acht uur vorige week wel ben gepasseerd zonder de batterijen helemaal te legen. Natuurlijk blijft dit afhankelijk van diverse factoren zoals batterijleeftijd, geluidsvolume en omgevingstemperatuur. Hoe dan ook hoef je bij een paar uur per dag luisteren niet om de haverklap op te laden.

Telefoneren

Het telefoneren met deze headset gaat, ondanks dat de microfoon niet eens in de buurt van je mond komt, prima. Dit heb ik verder niet erg uitgebreid getest, want voor bellen heb ik een andere zeer compacte headset van hetzelfde merk. Voor mij is deze in elk geval goed genoeg voor wanneer ik gebeld word tijdens het muziekluisteren.

Conclusie

Al met al is de combinatie van de Halo en de iPhone een goede combinatie om onderweg draadloos muziek te luisteren. Het pairen gaat eenvoudig en haperingen zijn er nauwelijks. Als je een fanatieke WiFi-gebruiker bent kan je jezelf beter afvragen of draadloze muziek wel je beste keus is. Behalve dat kan ik het iedereen aanraden